Verslag: VTB Studiedag ‘Mangroves: Living on the edge’

15 september 2017, 9.00-17.30

Dierentuin Burgers’ Zoo geeft extra aandacht aan mangroven met de opening van Europa’s grootste mangrove in de zomer van 2017. De studiedag bood een uitgelezen kans voor VTB’ers en andere geïnteresseerden om deze mangrove als één van de eerste groepen te bezoeken, meer over mangroven te leren en hieromtrent een discussie te houden over de status, belang, herstel en bedreigingen van dit ecosysteem.

Achtergrond en context

Mangroven vormen het eerste ecosysteem tussen zee en land in veel gebieden in de tropen. Abiotische factoren zoals zout en zoet water, het getij en sedimentatie zijn essentieel voor de vestiging en voortbestaan van mangroven. Directe invloeden van de mens, door aquacultuur en urbanisatie, vormen de grootste bedreiging voor deze gebieden. Een lagere opbrengst qua visvangst, hout en andere bruikbare NTFP’s is een direct merkbaar gevolg van het verdwijnen van mangroven. Daarnaast vormen ook landdegradatie en aangelegde visvijvers door erosie en vervuiling een bedreiging voor duurzame ontwikkeling van gemeenschappen in kustgebieden. Zo werd na de tsunami van 2004 in Azië de waarde van mangrove op een ernstige manier duidelijk: in gebieden met gezonde mangroves was de schade en het dodental beduidend minder dan waar mangroves weg of gedegradeerd waren. Een grote focus van overheden en humanitaire NGOs op mangroveherstel was het gevolg, maar veelal falen deze mangrove-herstelprojecten.

Programma

9.00          Koffie en registratie

9.30             Welkom door dagvoorzitter (Femke Tonneijck, Wetlands International)

9.45             'Het dynamische bouwproces van de Mangrove in de Zoo' (Constanze Mager, Burger's zoo)

10.15          ‘Mangrove: Status, trends en bedreigingen’ (Wim Giesen, Euroconsult)

10.45          Koffiepauze

11.10          ‘Aquaculture en Mangrove: kunnen ze elkaar ondersteunen?' (Roel Bosma, WUR)

11.40          ‘Mangroves als fundament van de lokale economie’ (Daniel Knoop, Solidaridad)

12.10          Lunch

13.10          Rondleiding door mangrove in Burgers’ zoo

14.30          Pauze

14.45          ‘The impact of global mangrove degradation on the climate: is a kilogram of shrimp worth a tonne of greenhouse gases?’ (Boone Kauffman, Oregon State University)

15.15          ‘Mangrove herstel: lessen uit de praktijk en kansen voor de toekomst (Pieter van Eijk, Wetlands International)

15.45          Plenaire discussie (geleid door Femke Tonneijck, Wetlands International)

16.20          Samenvatting/Dagafsluiting (Femke Tonneijck, Wetlands International)

16.30-17.30 Borrel

 

Datum, tijd en locatie

15 september 2017, 9.00-17.30; Knoefzaal, Burgers' Zoo. Antoon van Hooffplein 1, 6816 SH Arnhem

 

Date: 
vrijdag, september 15, 2017 - 09:00