Verslag: VTB Agemene Ledenvergadering, 28 februari 2017

Op 28 februari organiseerde de Vereniging Tropische Bossen (VTB) haar Algemene Ledenvergadering (ALV), met dit jaar als thema voor het inhoudelijke deel: ‘Botanisch onderzoek: nut en toepassing voor beheer en behoud van tropisch bos’. De ALV werd gehouden worden in de Botanische Tuinen op de universiteitscampus in Utrecht (Budapestlaan 17). Het programma was als volgt:
 
15:30 – 16:00 Ontvangst met thee & koffie
 
16:00 – 18:00 Inhoudelijk deel
16:00 Presentatie 1: Botanische tuinen, nut & noodzaak - Hans Persoon
Hans Persoon is adjunct directeur en collectiebeheerder van de Botanische Tuinen in Utrecht. Hij kan als geen ander vertellen over botanische tuinen en waarom deze zo bijzonder en belangrijk zijn.
 
16:15 Rondleiding door de Botanische Tuinen
Hans Persoon en andere rondleiders van de botanische tuinen zullen ons in kleine groepen rondleiden door de kassen zodat we met eigen ogen de prachtige plantendiversiteit kunnen zien en ervaren. 
 
17:00 Presentatie 2: Plantenonderzoek in de tropen - Paul & Hiltje Maas
Paul Maas is emeritus hoogleraar van de (oude) vakgroep Plantensystematiek aan de Universiteit Utrecht. Paul en zijn echtgenote Hiltje Maas-van de Kamer zijn bevlogen botanici met een schat aan ervaring in veldwerk en onderzoek naar plantendiversiteit. Zij zullen in hun presentatie een tipje van de sluier lichten over de bijzondere wereld van het plantenonderzoek in de tropen.
 
17:30 Presentatie 3: Herkomst- en soortsbepaling van tropische bomen m.b.v. DNA en chemische kenmerken - Mart Vlam
Mart Vlam is gastonderzoeker bij Wageningen UR. Daar onderzoekt hij de mogelijkheden om de geografische oorsprong van tropisch hout te traceren met gebruik van forensische technieken zoals DNA, jaarringen en isotopen. Hij zal iets over zijn eigen werk vertellen, en het werk van zijn collega Kathelyn Paredes die onderzoek doet naar soortsbepaling d.m.v. met chemische profielen.
 
18:00 – 19:00 Diner/buffet
 
19:00 – 21:00 Huishoudelijk deel
 
21:00 Borrel
 
 
 
Date: 
dinsdag, februari 28, 2017 - 15:30